Domain választási tippek


1. Legyen rövid, könnyen megjegyezhető

Ez nagyon fontos. Egyrészt segít abban, hogy a látogatók könnyebben megjegyezzék a weboldalad, másrészt elkerülhetők a gépelési hibák. Azt hiszem könnyű belátni miért jobb az almapiac.hu az ittalmakatlehetvasarolni.hu címnél :) Próbáld meg valakinek telefonon lediktálni a választott domain nevét. Ha elsőre le tudja írni, a választás jó. Ha vissza-vissza kérdez, hogy jól írta-e, a harmadik betű 's' volt ugye, akkor gondold át még egyszer.

2. Cégnév vagy szolgáltatás?

Ha tevékenységünk egyértelműen meghatározható egy kulcsszóval, akkor használjunk ilyen domain nevet. (pl. pogacsabolt.hu). Előfordulhat, hogy az általad kiválasztott név már foglalt, ilyenkor keress tovább a releváns kulcsszavak között, előbb-utóbb találni fogsz szabad domain nevet. Érdemes tudni, hogy pl. a Google kereső előnyben részesíti azokat a domain neveket, amikben teljes kulcsszó egyezőség található.

3. Elgépelt márkanevek

A szemfüles 'typo squatterek' módszere az, hogy egy erős brand elgépelt domain neveit regisztrálják be, abban bízva, hogy azok a felhasználók, akik a böngésző címsorába elgépelve írják be a cég internetes címét, az ő oldalukra tévednek. (pl. gogle, yaho, mcrosoft, stb.). Ha nem szeretnéd, hogy a Te márkád is hasonlóan járjon, érdemes néhány elgépelt változatot is lefoglalni.

4. Kötőjel lehet a domainben?

Igen. Azonban nem javasolt a használata.

5. Mi a helyzet az ékezetes domain nevekkel?

Bár még nem mindennapos a használatuk, egyre több cég regisztrálja be domain nevének ékezetes változatát is (pl. webszakértő.hu). A fentiek miatt érdemes ezeket is lefoglalni, különben előfordulhat, hogy más akar majd sikereidből profitálni.

6. A .com végződés olcsóbb egy évre, mint a .hu, legyen com-os a weboldalam!

Legyen, de arra figyelj, hogy angol tartalom legyen rajta. A keresők azt az oldalt fogják jobban szeretni, amin a tartalom nyelve megegyezik a végződéssel. Magyar domainre, magyar tartalmat :)

7. Hogyan tudnék még többet profitálni a domain név segítségével?

Felmérések bizonyítják, hogy sikeresebbek azok a weboldalak, amik domain nevében többesszám is szerepel. Pl. többen fogják megnézni az pogacsareceptek.hu-t, mint a pogacsarecept.hu-t. Az emberek jobban szeretik, ha nagyobb a kínálat, és ha ezt sugalja a domain név is, az már plusz pont.

8. Van már egy domain nevem, de nem igazán vált be. Mi van akkor, ha újat találok ki?

Tudni kell, hogy a keresők figyelik azt is, hogy egy adott domain név mióta létezik. A régebbi domain néven futó tartalmat előrébb helyezik a találati listában. Nem érdemes váltogatni a domain nevet, inkább az elején fordíts rá több energiát, hogy megtaláld a lehető legjobb megoldást.

9. Hogyan ne válassz domaint?

Ne regisztráld be a saját neved vagy céged teljes nevét (pl. informatikaicegkft.hu). Bizonyára jó érzés lenne ezt látni, és mutogatni az ismerősöknek, de a tevékenységi körödhöz nem releváns. Hidd el, a Google-t sem érdekli a céged neve :)

10. Ne használj túl hosszú domain nevet!

Ha te fényképalbumok készítésével foglalkozol, adná magát a fenykepalbumokkeszitese.hu cím. Ember legyen a talpán, aki ezt megjegyzi. Használd inkább a fenykepalbumok.hu-t, vagy ha foglalt már, keress olyan nevet, ami a lehető legjobban kötődik tevékenységedhez (pl. albummester.hu).

+1. Kerüld a rövidítéseket!

Non-profit szervezeteknél jó választás lehet, de te pénzt akarsz keresni. Ha a céged az Első Magyar Gőzmeghajtású Pogácsagyár Kft, akkor felejtsd el az emgp.hu domaint… a lehetséges vevőid is el fogják felejteni.

 

Ha sikerült domaint választani ITT le is tudod rögtön foglalni!


Rólunk mondták

Nagyon szeretek Veletek dolgozni. Nagyon jó döntés volt, hogy mellettetek tettem le a voksom!

Szombati Orsolya - Sales Akadémia Kft.
marketingkivitelezes.hu

Nagyon segítőkészek! Több honlapom is van náluk, de még nem merült fel olyan probléma, amit ne tudtak volna megoldani. Éjszaka is van support, és a honlapokat is naponta lementik, egyszóval hűek a nevükhöz: Profitárhely Én mindenkinek csak ajánlani tudom őket, nagyon megbízhatóak.

Krizsán Tamás, ügyvezető Párnakirály Kft.
parnakiraly.hu